torstai 8. elokuuta 2013

Tähän mennessä tapahtunutta


Savon Sanomissa 3.8.2013

Savon Sanomat vieraili toimipisteessämme avajaispäivänä 2.8. ja kertoi seuraavan päivän lehdessä hankkeemme toiminnasta jutussaan Uusi elämä poistotekstiileille:  Kierrätys: Varpaisjärvellä etsitään keinoja vähentää tekstiilijätteen määrää. Jutussa kerrottiin hienosti myös laajemmin poistotekstiilien hyötykäytön tilanteesta Suomessa.

****


Avajaishumua 2.8.2013

Uusissa toimitiloissa Kauppatie 19:ssä järjestettiin avajaiset perjantaina 2.8. Esittelimme tuolloin erityisesti paikallisille ihmisille ja organisaatioille Työllistävä tekstiilikierrätys -hanketta sekä myös Tekstiilikierrättäjät ry:n toimintaa niille, joille se oli vielä vierasta.

Avajaispäivän työpajat, kahvitus ja Second hand -myymälän alennukset kiinnostivat mukavasti vieraitamme. Uusissa tiloissa vieraili noin 90 toiminnastamme kiinnostunutta henkilöä. Toimipisteen nimikilpailu poiki 13 nimiehdotusta. Voittajanimi julkistetaan lähiaikoina ja se pääsee komeilemaan toimipisteen valotauluun!

Valokuvaaminen meinasi avajaishulinoissa unohtua kokonaan, mutta jokunen kuvallinen muisto jäi meille dokumentiksi avajaispäivän jälkipuoliskolta. Työpajamateriaaleja etualalla ja takana työpajasta osaltaan vastannut Sirpa (vas.) ja työpajan pyörittämisessä auttaneet Hanna ja Anni. Suurkiitokset avusta Annille sekä Pitkäsen Eijalle työpajaohjauksesta ja Kolehmaisen Jonnalle kaikesta avajaispäiväavusta - ja kuvasta sen ottaneelle Eija Rasaselle! (Kuva: Eija Rasanen)


Ohjeita ja materiaaleja sukkahirviö-työpajaan. (Kuva: Eija Rasanen)


Valmis sukkahirviö tekijänsä Maijan kanssa terassilla. (Kuva: Jenni Räsänen)


Terassi toimi avajaisissa kahvittelutilana. (Kuva: Jenni Räsänen)


Terassin tarjoilusta ja tunnelmasta vastannut Hanna ansaitulla kahvitauolla.
(Kuva: Jenni Räsänen)Jenni kahvilla ja haastattamassa vieraita. (Kuva: Eija Rasanen)


 
Kiitos kauniista kukista ja muistamisista! (Kuva: Jenni Räsänen)


****

Heinäkuussa 2013


Heinäkuussa panimme hihat heilumaan muun muassa seuraavien tehtävien parissa:

 • uusien toimitilojen siivoaminen, kunnostus ja järjestely
 • tavaroiden kantaminen vanhoista tiloista uusiin sekä uusien kalusteiden hankkiminen ja asentaminen
 • poistotekstiilien vastaanottaminen, lajittelu, käsittely ja myynti
 • kaikenlaisten juoksevien asioiden ja toimistohommien hoitaminen

Kuukauden kokokohtia olivat:

 • Uuteen toimipisteeseen muttaminen ja kuntouttava työtoiminnan alkaminen 1.7.
  • Heinäkuun aikana työtoiminnan hankkeessamme aloitti 6 henkilöä. Yhdessä ahertamalla olemme saaneet uuden toimipisteen suht koht kuosiinsa heinäkuun aikana, ja poistotekstiilien vastaanotto-, lajittelu-, käsittely- ja myyntitoiminta on taas hiljalleen päässyt vauhtiin muuttokiireiden helpotettua.
 • Työllistävä tekstiilikierrätys -hanketta käsittelevä juttu Tekstiilikierrättäjät ry tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa Matti ja Liisa -lehdessä 25.7.2013


Kauppatie 19 toimipisteen laittamista heinäkuussa 2013 Valomainos kertoi vielä heinäkuussa tarinaa tilojen entisestä toiminnasta. Ravi- ja hevoskulttuuri on Varpaisjärvellä voimissaan useissa eri muodoissa.(Kuva: Jenni Räsänen)


 Lajittelua ja uusien tilojen järjestelyä

Sirpa ohjaamassa tekstiililajittelua. (Kuva: Jenni Räsänen)  Verho- ja muita materiaaleja omiin laatikkoihinsa lajiteltuna. (Kuva: Jenni Räsänen)


Kankaita jossakin lajittelusyklin vaiheessa menossa.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Napit kootaan erikseen talteen, samoin huolella käsintehdyt yksityiskohdat. 
(Kuva: Jenni Räsänen)


 Banaanilaatikot ovat varastointistandardiemme mukaisia säilytysvälineitä :) .
(Kuva: Jenni Räsänen)
 

 Uuden toimipisteen katettu terassi palvelee meitä muun muassa tuuletus- ja nikkarointitilana...
(Kuva: Jenni Räsänen)


 ...ja myös märkätilana pesuhommissa, joita tässä tekee Markku.
(Kuva: Jenni Räsänen)


 Toimistotyöt onnistuivat myös alkukaaoksen keskellä, vaikka tavaraa pursusi joka puolella. 
(Kuva: Jenni Räsänen)


Heinäkuun tärkeimmät työvälineet. (Kuva: Jenni Räsänen)Ulkovarasto

Käytössämme on myös ulkovarastotilaa vanhassa aitassa toimipisteen takapihalla.
(Kuva: Jenni Räsänen)


 Ulkovarastohyllyjä, joiden avulla voi tarvittaessa taltuttaa pahimmat ruuhkahuiput poistotekstiilien vastaanotossa. (Kuva: Jenni Räsänen)Second hand -myymälän puoli
 
 Virpi täydentämässä Second hand -myymälän hyllyjä.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Naisten vaatteiden ja kodintekstiilien myyntipuoli. Seinällä komeileva Asu-Puoti -kyltti kertoo osaltaan toimipisteemme historiasta: aikoinaan tiloissa on toiminut myös vaatekauppa.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Miesten vaateosasto.
(Kuva: Jenni Räsänen)


 Muutama tilkkupaketti materiaalimyyntiin valmiiksi lajiteltuna.
(Kuva: Jenni Räsänen)


 Tilkkupaketeista voi löytyä iloisia yllätyksiä.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Tekstiilikierrättäjät ry:n kannatustuotteita: raikkaita ja imukykyisiä tiskiliinoja!
(Kuva: Jenni Räsänen)Toimipisteen omassa keittiössä
 
Jotain uutta ja jotain vanhaa: yksi hyvin harvoista toimipisteeseen uutena hankituista asioista on keittiöhyllymme. Mukit ja keittöpyyhkeet ovat second hand -hankintoja.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Yhdistyksen valmistama tiskiliina omassa käytössä.
(Kuva: Jenni Räsänen)
****

Kesäkuussa 2013

Hanna ja Jenni aloittivat työt 1.6.2013

Lapinlahden Varpaisjärvella asuva Hanna ja kuopiolainen Jenni aloitivat hanketyöt Sirpan vahvistuksena kuukauden Sirpaa myöhemmin. Hanna on koulutukseltaan mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja, ja vastaa hankkeessa erityisesti työpajatoimintaan ja kuntouttavaan työtoimintaan liittyvästä selvitys-, kehitys- ja ohjaustyöstä. Jenni on puolestaan taiteen maisteri, joka on opiskellut pääaineenaan tekstiilisuunnittelua ja perehtynyt poistotekstiilien hyötykäyttöön aikaisemmin erityisesti tutkimuksellisista näkökulmista. Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeessa hänen vastuullaan on paitsi ongelmatekstiilien hyödyntämismahdollisuuksiin liittyvä selvitystyö, myös projektihallinnointi ja -viestintä, sillä Jenni toimii hankkeen projektipäällikkönä.

Kesäkuussa aikamme kului muun muassa seuraaviin tehtäviin:

 • Hanna perehtyi erilaisiin työllistämismalleihin ja pohti hankkeen aikana testattavia työtoimintamalleja
 • Sirpa organisoi toimintojen muuttamista uusiin toimitiloihin, pakkasi entiseen toimitilaan kertynyttä tavaraa kasaan ja ohjasi Jenniä hankkeen talousasioihin
 • Jenni hoiti hankkeen talousasioita Sirpan tuella ja pyöritti myös muita paperihommia sekä otti sähköpostilla yhteyttä suomalaisen tekstiilikierrätysalan muihin toimijoihin
 • Henna, joka toimi kesäkuussa Tekstiilikierrättäjät ry:n harjoittelijana, auttoi myös vanhan toimitilan tavaroiden pakkaamisessa


Kuukauden kokokohtia olivat

 • Poistotekstiiliseminaari Forssassa 5.6.2013 
  • Sirpa, Hanna ja Jenni osallistuivat Hämeen ammattikorkeakoulun POISTARI-hankkeen järjestämään, järjestyksessään kolmanteen Poistotekstiiliseminaariin, jossa tavattiin vanhoja ja uusia tuttuja omalta alalta ja kerrottiin heille Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen alkamisesta. Poistotekstiilien hyötykäytön kehittämiskuviot ovat Forssan seudulla kovassa nosteessa, ja siellä on tapahtunut ja tapahtuu yhtä ja toista kiinnostavaa, josta esimerkkinä käyvät POISTARI-hankkeen lisäksi Suomen poistotekstiilit ry:n perustaminen ja TexVex-pilotti (nuorten työpajakokeilu tekstiilikierrätyksen piirissä). Tapahtuma oli jälleen kerran todella hienosti järjestetty ja inspiroiva, ja koolla oli iso joukko tekstiilikierrätyksestä kiinnostuneita toimijoita.Yksi tapahtuman mieleenpainuvimmista osioista oli höyryjunamatka Minkiöstä Humppilaan TexVexin vieraaksi.
 • Työllistävä tekstiilikierrätys -hanke Radiossa 12.6.2013
 • Linc-tapahtuman ohjelman järjestäminen 13.6.2013
  • Ylä-Savon veturi ry isännöi vuoden 2013 Linc-tapahtumaa, eli eurooppalaisten maaseudun kehittäjien (LEADER-hankkeisiin liittyvien toimijoden) kansainvälistä tapaamista. Tekstiilikierrättäjät ry järjesti toimintansa ja Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen esittelyä sekä työpajatoimintaa osalle Linc-vieraista Varpaisjärvellä. Näin viesti hankkeestamme levisi myös muualle Eurooppaan.
  • Tapahtumaan liittyvä juttu Aktiivinen maaseutu oli ihailun aiheena Iisalmen sanomissa 14.6.2013, haastateltavana hankettamme koskien oli Sirpa. Jutussa haastateltiin myös varpaisjärveläisen Mirka Pukineen Mirka Tuovista. Yritys valmistaa uusia vaatteita ja asusteita käytetyistä tekstiileistä.
 • Uusien toimitilojen vuokrasopimuksen allekirjoittaminen Forssan Poistotekstiiliseminaarimatkan kuvakollaasi


Suomen poistotekstiilit ry:n puheenjohtaja Helena Käppi ja Humppilan kunnan työpahaohjaaja Anne Nieminen TexVex-työpajan ovella. (Kuva: Jenni Räsänen)

 
TexVex-työpajan työvälineitä. (Kuva: Jenni Räsänen)


TexVexin vastaanottamien poistotekstiilien välivarastointia. Materiaalia riittää! 
(Kuva: Jenni Räsänen)


Höyryveturin käynnistelyä Minkiön asemalla, Jokioisten Museorautatien varrella.
(Kuva: Jenni Räsänen)


Mirjami Malleus-Lemettinen Remake Ekodesignistä ja Thrift Helsingistä Hannan ja Sirpan kanssa Minkiön asemalla junan lähtöä odottamassa. Terveiset kaikille tekstiilikierrättäjille Mirjamilta Helsingin tekstiilikierrätyspiireistä! (Kuva: Jenni Räsänen)


Forssan seudun peltoaukeita ja hyöryveturin sauhuja välillä Minkiö-Humppila.
(Kuva: Jenni Räsänen)


****
 
Toukokuussa 2013


Sirpa aloitti työt 1.5.2013

Lapinlahtelais-varpaisjärveläinen Sirpa hääri Tekstiilikierrätys-esiselvityshankkeen puikoissa, ja on toiminut kantavana voimana Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeessa sen suunnitteluvaiheesta alkaen. Sirpa on koulutukseltaan erityisopettaja ja artesaani, ja hänen vastuualueitaan Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeessa ovat erityisesti materiaalipakettien kehittämistyö sekä fyysisen ja virtuaalisen materiaalipankin kehittäminen. Toukokuussa Sirpa hoiti monia Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen jouhevaa kulkua pohjustavia tehtäviä, kuten seuraavia:  

 • etsi uusia toimitiloja
 • järjesteli hankkeen välirahoituskuvioita
 • tarkensi hankkeen toteutussuunnitelmaa 
 • loi yhteyksiä työllistämiseen liittyviin organisaatioihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti